12+ Najlepších a najkvalitnejších rumov na svete, ktoré nemajú konkurenciu - 2020 (môžete ich kúpiť aj na SR)

Najlepšie rumy v našom rebríčku:

tmavý rum Mount Gay

Celkový víťaz

5/5
rum Bacardi Reserva Ocho

Najlepší na popíjanie

4.5/5
Bumbu Rum

Obľúbený u nás

4.5/5

NAJLEPŠIE RUMY - OBSAH ČLÁNKU

Najlepšie rumy recenzie

Rum si konečne získava zaslúženú pozornosť a spolu s ním aj výber skvelých fliaš, ktoré obsahujú rum. V mnohých krajinách sa vyrábajú rôzne štýly, z ktorých každý má svoj vlastný jedinečný chuťový profil.

Aj keď má každý národ svoje vlastné predpisy o tom, ako musí byť jeho rum destilovaný a odležaný (starý), niektoré výskumy môžu odhaliť presne to, čo je v každej fľaši.

V článku nájdete najlepšie rumy, ktoré môžete piť pri každej príležitosti, od bielych rumov pre letné kokteily až po staršie rumy pre kontemplatívne popíjanie.

Samozrejme, treba poznamenať, že vek nemusí vždy predstavovať rovnakú kvalitu, ale starostlivo vyzretý rum prináša množstvo chutí, ktoré môžu konkurovať akejkoľvek whisky.

Rebríček najlepších rumov

Veľa skvelých rumov pochádza z Barbadosu a Mount Gay je toho hviezdnym príkladom. Nový hlavný majiteľ Trudiann Branker nedávno urobil niekoľko významných zmien vo variante Black Barrel : je starý tri až sedem rokov, má v zmesi ešte trochu destilátu a povrchová úprava v silne zuhoľnatených sudoch ex-bourbon sa zvýšila z jednej na šesť mesiacov, čo vedie k ešte chutnejšiemu rumu.

„Dozrievanie rumu v bourbonových sudoch s ťažkým zuhoľnatením, na rozdiel od typického postupu dokončovania v použitom sude,“ hovorí Shannon Mustipher, barman a autor knihy „Tiki: Modern Tropical Cocktails“, „má viac korenia ako ostatné rumy z hory Gay. “

orientačná cena : 23,20 €

Bacardí, jedna z najznámejších značiek rumu na svete, má vynikajúce prémiové rumy s uvedením veku, ako napríklad tento osemročný zlatý rum. Jedná sa o jemný dúšok rumu, aj keď dobre funguje aj v klasických koktailoch, ako je napríklad Manhattan.

Hľadajte tóny duba, korenia a ďatlí spolu s náznakom dymivosti z takmer desaťročia v sude. Pokiaľ ste vyskúšali iba niektoré z lacnejších rumov Bacardí, vyskúšajte tento a pripravte sa na úplne iný zážitok z popíjania.

orientačná cena : 29,40€

Korenený rum má tendenciu kráčať po pekne vychodenej ceste. Ale Bumbu je niečo celkom iné a určite stojí za preskúmanie.

Rum vzniká cukrovou trstinou pochádzajúcou z celej Latinskej Ameriky: Barbados, Belize, Brazília, Kostarika, Dominikánska republika, Salvádor, Guyana a Honduras. Trstina sa odoberie späť do West Indies Rum Distillery na Barbadose, kde sa destiluje a zreje v sudoch bourbonu Kentucky s prvým naplnením až 15 rokov (aj keď veľká časť rumu je určite podstatne mladšia).

Čo sa z popisu na flaške rumu Bumbu nedozvieme, je to, aké korenie sa používa na dochutenie rumu. Iba toto je známe: „Použitím rovnakého prírodného korenia a bez umelých farbív alebo príchutí je náš rum autentickým oživením tohto kúska karibskej histórie, destilovaného v malých dávkach a miešaného ručne.“

Ak však čakáte ďalšiu hrsť klinčekov a škorice, zamyslite sa znova. Tu je príklad, ako Bumbu v skutočnosti vonia.

Vôňa je nezvyčajná s podtónom banánov, karamelovej omáčky, vanilky a mandlí – to všetko predstavuje krásny banánový split. Tento banán je obzvlášť prítomný na podnebí, kde nachádza doplnok čokolády, mandlí, ľahkých tónov kokosového mlieka a dlhej, pretrvávajúcej krémovej vanilky, na ktorej je len škorica a muškátový oriešok.

Pokiaľ ide o korenené rumy, je to jeden z najunikátnejších rumov, s akým som sa kedy stretol – rozhodne ľahký na vôňu „korenia“, ktorý vedie k jemnejšiemu a premyslenejšiemu stvárneniu klasického rumu.

Bez tých drsných tónov a vôní sušeného korenia Bumbu pôsobí prirodzenejším, sladším, ovocnejším a elegantnejším duchom. Priznajte sa, vedeli ste to? 

orientačná cena : 29,90 €

Tento dominikánsky rum od spoločnosti Barceló je zmesou rumu zrejúceho až 10 rokov v sudoch ex-bourbon a smeruje k sladšej strane chuťového spektra. „Má noty hnedého cukru a sladkého karamelu spolu so sušenou čerešňou, vanilkou a trochou škorice,“ hovorí Lynnette Marrero, riaditeľka baru v Llama Inn a Llama San NYC.

Destiluje sa z trstinovej šťavy, destiluje sa však päťkrát. Barceló Imperial je prémiový rum, ktorý je stále cenovo dostupný a chutí rovnako skvele čistý ,alebo keď sa podáva spolu s kockou ľadu.

orientačná cena : 21,40 €

Tento ľahký biely rum sa destiluje v nikaragujskej pálenici Flor de Caña. Ide o biely rum, ktorý zreje štyri roky a potom sa filtruje, aby si zo suda zachoval všetky krásne tóny vanilky.

Tomuto sudovému rumu dodáva komplexnosť a osviežujúcu chuť práve mäta, cukor a limetka. Prináša aj tóny duba a vanilky bez toho, aby to malo vplyv na prezentáciu tohto klasického letného nápoja.

orientačná cena : 15,10 €

Diplomatico Reserva Exclusiva je podľa McCoya „vynikajúcim rumom na pitie. „Ide o zmes rumov starých až 12 rokov s mimoriadne hladkými tónmi oranžového tabakového dreva z veľkej venezuelskej pálenice.

Rum je mierne sladký, pretože venezuelské zákony umožňujú pridanie cukru, ale v celom jeho zložení je niekoľko skutočne jasných a bohatých ovocných tónov spolu so zdravou dávkou príchutí vanilky a banánov. 

orientačná cena : 32,90 €

Vďaka svojmu ikonickému hulianskemu dievčenskému umeniu je tento korenistý rum Sailor Jerry fľašovaný v množstve 92 proof – čo je viac ako v prípade mnohých iných druhov tohto druhu.

Toto z neho robí ešte lepšiu kokteilovú zložku, pretože vyššia ABV umožňuje rumu presvitať, keď sa zmieša s inými ingredienciami. Korenie a vanilkové tóny vyniknú takmer v každom miešanom drinku.

orientačná cena : 16,90 €

Spoločnosť Real McCoy získava svoj rum z liehovaru Foursquare na Barbadose a pevne verí vo výrobu rumu bez prísad a farbív. Tento tmavý rum zrel 12 rokov v sudoch ex-bourbon, čo mu dodávalo vrstvy hnedého cukru, vanilky, čiernej čerešne a dokonca aj mierne dymové tóny.

orientačná cena : 53,90 €

Jamajský rum Appleton Estate, ktorý zreje minimálne 21 rokov, nie je prehnane horký. Toto je jeden z mojich najobľúbenejších rumov na trhu.

Tento rum odvádza skvelú prácu pri vytváraní komplexnej príchute, ktorá prechádza hranicou medzi starým rumom a mladším tmavým rumom. Do liehu nie je pridaný žiadny cukor a nie je potrebný žiaden, pretože sa starostlivo vyberá tekutina, ktorá zodpovedá charakteristickému chuťovému profilu liehovaru.

orientačná cena : 92,20 €

Aj keď to nie je oficiálne uznaná kategória, tmavý rum je rum, ktorý má tmavý vzhľad od času stráveného v sude pri interakcii s drevom. V tekutine samozrejme môžu byť aj karamelové farbivá alebo melasa, ktoré farbu tiež stmavia.

Z plantážového rumu je vynikajúci tmavý rum s trochou karamelovej farby. Vďaka svojmu francúzskemu vlastníctvu dáva rum výrazne francúzsky nádych – Plantation Barbados je zmesou jamajského rumu zrejúceho jeden až tri roky na Jamajke, potom ďalší rok v sudoch na koňak vo Francúzsku.

Extrémne aromatický, s príchuťou ovocnej škorice, banánov a kokosu. Podľa môjho názoru je rum Barbados jedným z mojich nových obľúbených rumov, ktoré som v poslednej dobe mal.

orientačná cena : 22,90 €

Don Papa je prémiový zrejúci ostrovný rum z Filipín, ktorý ponúka  fľaše s rozličným množstvom chutí. Je to liehovar, ktorý sa nevyhýba odhaleniu svojich surovín a vyznačuje sa odvážnymi značkami a vysoko kvalitnými ingredienciami.

Je to relatívne mladá značka, ktorá sa začala vyrábať v roku 2012, ale ktorá sa postupne dostáva na popredné priečky vo svete rumu. Don Papa destiluje cukrovú trstinu z filipínskeho hlavného mesta Negros, predtým ako túto tekutinu sedem rokov nechá zrieť v sudoch z amerického duba.

Don Papa’s 10 Year je vydanie v obmedzenej edícii a ponúka podobný chuťový profil ako pôvodný sedemročný, ale s mierne vyššou úrovňou ABV a hlbšou, tmavšou a bohatšou chuťou. Popíjajte ho čistý alebo s kockou ľadu, aby ste dosiahli maximálny chuťový potenciál.

orientačná cena : 110,40 €

Tento pomerne lacný rum Don Q je pomenovaný po Donovi Quijotovi. Značka má množstvo rôznych výrazov, pozostávajúcich zo zmesi rumu vo veku od troch do desiatich rokov, jedného suda a zaujímavej úpravy Vermouth Cask Finish, ktorá strávi štyri až šesť týždňov v sudoch z talianskeho dubového vermútu po zrení v americkom dube päť až osem rokov.

Jedným z posledných vydaní bol rum Double Aged Sherry Cask Finished, ktorý dodáva ďalšiu vrstvu sladkého nádychu zo sušeného ovocia.

orientačná cena : 22,60 €

Ako sa vyrába rum?

Na rozdiel od mnohých iných liehovín, ktoré sú obmedzené na jedno geografické miesto, sa rum môže vyrábať na mnohých miestach po celom svete. Je to lieh vyrobený z cukrovej trstiny a bol vyrobený a predávaný v krajinách od Nikaraguy po Filipíny, Barbados a Indiu.

Cukrová trstina sa dodáva v mnohých rôznych odrodách a každý typ a región, v ktorom sa pestuje, hrá veľkú úlohu v celkovej chuti a aróme rumu. Na výrobu rumu sa cukrová trstina spaľuje, zberá a melie asi 24 hodín, aby bola čerstvá a nedošlo k znehodnoteniu.

Existujú dva rôzne spôsoby použitia cukrovej trstiny na výrobu rumu. Väčšina rumov sa vyrába z melasy z cukrovej trstiny, ktorá sa nazýva tradičná rhum.

Za týmto účelom sa z trstinovej šťavy extrahuje cukor, ktorý sa komerčne predáva a na výrobu rumu sa používa zvyšný vedľajší produkt – melasa. Pri použití tejto metódy sa rum fermentuje dlhšiu dobu – až štrnásť dní – predtým, ako sa destiluje, plní do fliaš a predáva sa.

Alternatívnou metódou je použitie čerstvo fermentovanej šťavy z cukrovej trstiny metódou nazývanou „rhum agricole“. Tieto rumy sa bežne vyskytujú na francúzskych ostrovoch, inde sa však vyskytujú len zriedka.

Zmes cukrovej trstiny je stlačená do tej miery, že všetka šťava bola extrahovaná predtým, ako dôjde k jej fermentácii s vodou a droždím a k následnej destilácii.

Po uskutočnení ktorejkoľvek z týchto metód sa rum zmieša, plní do fliaš alebo nechá dozrieť. Rumy, ktoré zrejú v Karibiku, potrebujú na dosiahnutie svojho vrcholu menej času v dôsledku tropického tepla a rýchleho odparovania. Niektoré značky dokončujú proces starnutia v bourbonových, alebo vínnych sudoch, aby získali jedinečný chuťový profil.

pohár s rumom

Pojmy, ktoré treba poznať, keď sa hovorí o rume

  • Añejo: Añejo znamená „zostarnutý“ a odkazuje na rum, ktorý bol ponechaný určitý čas po destilácii a pred predajom.
  • Cachaça: Brazílsky biely rum vyrobený z cukrovej trstiny.
  • Demerara: Pojem pre rumy, ktoré pochádzajú z Guyany. Názov pochádza skôr z druhu Demerara River a je domovom zariadenia Demerara Distillers Limited (DDL).
  • Overproof: Inak známy ako „Navy strength rum“, nadmerne odolný rum je lieh s obsahom alkoholu vyšším ako 57,5%. Mnohé z nich sú fľašované a označené štítkom „151“, čo je obsah alkoholu 75,5%. Tieto rumy siahajú až do 30. rokov 20. storočia, keď kráľovské námorníctvo prijalo na palube rum ako svojho obľúbeného ducha. Rum podaný námorníctvu bol spálený strelným prachom, aby sa overil jeho dôkaz. Ak zhorel, rozpoznal sa ako vysoko pevný alebo nadmerne odolný.
  • Melasa: Vedľajší produkt, ktorý pochádza z výroby cukru. Melasa, hustý tmavohnedý sirup, sa potom zmieša s vodou a droždím.
  • Rezerva (Reserve): Často sa pridáva na etikety fliaš, aby sa navrhla kvalitnejšia alebo zvlášť prémiová fľaša rumu. Neexistuje však žiadny právny predpis o tom, čo robí fľašu „rezervou“, a preto s týmto označením môžu byť dodávané dobré aj zlé fľaše rumu.
  • Rhum agricole: Termín používaný pre rum, ktorý sa destiluje na francúzskych karibských ostrovoch skôr z čerstvo vylisovanej šťavy z cukrovej trstiny než z melasy. Je zriedkavé nájsť tento druh rumu vyrobeného kdekoľvek na svete.
  • Rhum industriel: Tradičná a bežnejšia metóda na výrobu a destiláciu rumu. Vyrobené skôr z melasy ako z cukrovej trstiny.
  • XO: XO znamená „Extra starý“ a označuje rum, ktorý zreje v sudoch najmenej šesť rokov.
rum s colou
Ing. Dávid Škola

Ing. Dávid Škola

Zakladateľ projektu. Venujem sa recenzií produktov už dlhší čas, vždy daný produkt sám vyskúšam, detailne preštudujem všetko o danom produkte a až potom napíšem recenziu. Mojím hlavným cieľom je vyriešiť zákazníkov problém a tak pristupujem aj k písaniu recenzií.