fbpx

Ako odvápniť kávovar? Odvápnenie je základ!

Vodný kameň predstavuje postrach pre celý rad domácich spotrebičov. Vápenné usadeniny môžu obmedzovať funkčnosť a znižovať životnosť zariadení, ktoré prichádzajú do styku s vodou. Najmä však vodou zahrievanou a následne ochladzovanou. To je typicky prípad predovšetkým rýchlovarných kanvíc a kávovarov. Odstránenie vodného kameňa – odvápnenie – však nie je nijako zložitý proces.

Obsah článku

Prečo je potrebné odvápňovať?

Existuje mnoho dôvodov, prečo sa zbavovať vápenných usadenín v kuchynských spotrebičoch. V prvom rade je to negatívny dopad väčšieho množstva vodného kameňa na prevádzku prístroja. Nános napríklad na vykurovacích špirálach môže spôsobovať pomalší prenos tepla – to v dôsledku vedie k dlhšej dobe varu a väčšej spotrebe elektrickej energie. Vykurovacie špirály sa pod usadeninami môžu aj neúmerne prehrievať a celé zariadenie sa môže aj poškodiť. Hlavný dôvod je teda jasný – ochrana životnosti a funkcie spotrebičov.

Ďalšie dôvody sú estetické. Pokiaľ máte doma kanvicu, pákový kávovar, alebo automatický kávovar zanesený vodným kameňom, iste viete, ako nevábne vyzerá voda z týchto prístrojov. V tmavom čaji alebo káve sa to síce stratí, ale ak sa pozriete na samotnú vodu v kanvici, je plná drobných nečistôt. Ide práve o čiastočky – vápenné usadeniny.

Dôležitý dôvod pre odvápňovanie je i hygienický. Vodný kameň sám o sebe zdraviu škodlivý nie je, ale jeho nánosy sú živným poľom pre množenie rôznych baktérií a mikroorganizmov. Bod varu týchto nepozvaných hostí síce zvyčajne zničí, ale rozumnejšie je vôbec im neposkytovať prostredie pre šírenie.▶ 

Ako odvápniť kanvicu a kávovar bez chemických prostriedkov?

Pre odvápnenie kávovaru alebo rýchlovarnej kanvice môžete použiť niekoľko prostriedkov. Pretože vápenné usadeniny sú zásadité, bude sa jednať o prostriedky obsahujúce kyseliny. Najdostupnejšiu a najlacnejšiu variantu predstavuje obyčajný kuchynský ocot.

Ocot má doma väčšinou každý a preto predstavuje prvú pomoc v boji proti vodnému kameňu. Ide však tiež o najagresívnejší a výrobcami najviac zavrhovaný prostriedok. Ak siahnete po octe, rozhodne použite zriedený roztok. Neriedený ocot totiž môže aj poškodiť povrch výhrevných špirál.

Bežne dostupnú a takisto lacnú alternatívu k octu predstavuje kyselina citrónová. Odvápňovací roztok vytvorte zmiešaním lyžice tohto prášku v litri vody.

Ako postupovať?

Postup je rovnaký, či už použijete roztok kyseliny citrónovej alebo octu. Nalejte roztok do kanvice či zásobníka kávovaru a priveďte takmer k varu. Potom nechajte roztok pôsobiť aspoň pol hodiny. Následne vodu vylejte. Pred tým, než začnete prístroj znovu používať, je potrebné v ňom ešte prevariť dávku vody, aby ste odstránili zvyšky roztoku a pachuť po kyseline.

U niektorých typov kávovarov možno jednoducho použiť špeciálne odvápňovací program. U starších modelov potom môžete postupovať tak, že po naliatí roztoku do zásobníka kávovar spustíte a necháte pretiecť cca polovicu roztoku. Potom ho vypnete a necháte roztok pol hodiny pôsobiť, potom ho zase zapnete a necháte pretiecť aj zvyšok roztoku. Pred použitím je opäť potrebné kávovar vyvariť čistou vodou.

Ako odvápniť kávovar DeLonghi?

DeLonghi patrí u nás k najpredávanejším značkám kávovarov. Výrobca striktne odporúča používanie odvápňovacích roztokov rovnakej značky. Tie sú však veľmi drahé a pritom ide v podstate o 30-50procentní roztok kyseliny mliečnej. Roztok si teda môžete vyrobiť oveľa lacnejšie z kyseliny mliečnej, alebo ju môžete nahradiť podstatne dostupnejšiou kyselinou citrónovou a použiť vyššie popísaný roztok.

Ako odvápniť Nespresso?

Oficiálny návod, ako odvápniť kávovar na kapsule Nespresso.

Ako odvápniť kávovar Dolce Gusto?

Ako odvápniť kávovar Tchibo Cafissimo?

Ako často je potrebné čistiť kávovar?

Ako spoznať, že kávovar už potrebuje vyčistiť? Zatiaľ čo u klasických rýchlovarných kanvíc je to jednoduché a vnútorný stav spotrebiča vidíte už pri pohľade, u väčšiny kávovarov táto možnosť odpadá. Musíte si teda poradiť inak.

Veľa moderných kávovarov už disponuje indikátorom, ktorý vás o potrebe odvápnenia bude informovať. Ak túto vymoženosť váš prístroj nemá, musíte si potrebu odvápnenia strážiť sami. Frekvencia čistenia závisí na tom, ako tvrdú používate vodu a ako intenzívne používate samotný kávovar. Spravidla by sa frekvencia odvápňovania mala pohybovať v rozmedzí 1 až maximálne 3 mesiacov.

Tvrdá voda škodí pristrojom a čo ľudom?

Vápenné usadeniny vznikajú pri používaní tvrdej vody a jednoznačne poškodzujú rôzne zariadenia. Možno vás ale napadlo, ako si tvrdá voda rozumie s ľudským organizmom. Prekvapivo dobre. Tvrdá voda obsahuje rozpustený vápnik a horčík a nie sú známe významnejšie negatívne vplyvy konzumácie tvrdej vody na zdravie (a to ani vo väčšom množstve) – okrem potencionálneho zvýšeného rizika vzniku žlčových kameňov. Naopak, pitie tvrdej vody má pozitívny vplyv na zníženie rizika najmä neurologických a kardiovaskulárnych chorôb.

Optimálna tvrdosť vody pre konzumáciu je 2-4 mmol / l. Vyššia tvrdosť už môže mať negatívny dopad na chuť vody a vo väčšom množstve nie je jej pitie odporúčané. Najväčšie riziká však plynú z konzumácie mäkkej vodz a najmä mäkčenej rôznymi postupmi (iónomeniče). Ohrozené je zdravie nervovej sústavy i srdce a môže dochádzať aj ku komplikáciám v tehotenstve a ďalším problémom – a to už po pomerne krátkej dobe.

Dávid Škola
Dávid Škola

Zakladateľ projektu. Venujem sa recenzií produktov už dlhší čas, vždy daný produkt sám vyskúšam, detailne preštudujem všetko o danom produkte a až potom napíšem recenziu. Mojím hlavným cieľom je vyriešiť zákazníkov problém a tak pristupujem aj k písaniu recenzií.

Facebook