#header div[data-device="desktop"] .ct-container { --container-max-width: 100% !important; --container-width: 100%; }
Aká je optimálna teplota v chladničke a mrazničke?
Chladnička a mraznička patria medzi najdôležitejšie vybavenie každej domácnosti. Väčšina ľudí tieto zariadenia používa tak nejako intuitívne, aby príliš premýšľali nad tým, či postupujú správne a či je o uskladnené potraviny dobre postarané. V dnešnom článku sa preto pokúsime o malú osvetu. Pozrieme sa podrobne predovšetkým na to, aké teploty by sa mali v chladničke a mrazničke udržiavať, ale ponúkneme aj veľa ďalších súvisiacich informácií.
Obsah článku
Doprajte chladničke správne miesto
Začneme úplne od podlahy. Dajme tomu, že ste práve kúpili chladničku a potrebujete ju niekam umiestniť. Kuchyňa je správna voľba - to áno. Ale sú tu určité úskalia. Nevhodné umiestnenie chladničky môže viesť k neefektívnemu výkonu. To znamená, že v chladničke bude nesprávna teplota, alebo bude zariadenie musieť pracovať usilovnejšie (čo znamená vyššiu spotrebu energie), aby dosiahla optimálnu vnútornú teplotu.
Vyhnúť by ste sa mali predovšetkým umiestňovaniu chladničky príliš blízko zdrojom tepla. V kuchyni to môže byť predovšetkým sporák, ale v niektorých domácnostiach taktiež napríklad práčka alebo radiátor. Chladničky musia pri zdroji tepla spotrebovať viac energie na chladenie.
Zrovna tak je nevhodné, aby chladnička stála napríklad priamo oproti oknu, odkiaľ na ňu bude v lete pražiť slnko.
Chladnička by okolo seba mala mať trochu priestoru. Najmä zo zadnej strany, tá by sa nemala priamo opierať o stenu. Tadiaľ totiž zariadenie odvádza teplo. Stačí pritom pár cm voľného miesta (cca 3-5 cm zo zadnej strany).
V menej priestranných kuchyniach môže byť ťažšie vyhnúť sa všetkým týmto komplikáciám, ale skúste hľadať rozumný kompromis.
Ako s chladničkou zaobchádzať?
Používanie chladničky a mrazničky má tiež svoje pravidlá. Nie je ich veľa a nie sú nijako zvlášť zložité, ale ich dodržiavaním zvýšite efektivitu práce chladničky, takže dosiahnete optimálnu spotreby aj udržanie správnej vnútornej teploty.
♦ Veľkú rolu hrá správne zaplnenie chladničky a mrazničky. V preplnenej chladničke je obmedzená cirkulácia vzduchu, a teda účinnosť chladenia. Nízke zaplnenie chladničky je zase z dlhodobého hľadiska neekonomické (je lepšie zaobstarať menší model ako živiť veľkú poloprázdnu chladničku). Potraviny navyše akumulujú chlad a zaisťujú, že pri otvorení dverí nedochádza k takým tepelným výkyvom. Ak práve nemáte chladničku čím zaplniť, nechajte si chladiť aspoň fľašu alebo fľaše s vodou. Udáva sa, že optimálna miera zaplneniu vnútorného priestoru je 70%.
♦ Potraviny rozmiestňujte v chladničke tak, aby mali okolo seba trochu voľného priestoru kvôli cirkulácii chladného vzduchu.
♦ Snáď ani nie je potrebné upozorňovať, že chladnička nie je klimatizácia ani výkladná skriňa. Otvárajte ju preto čo najmenej a na čo najkratší čas. Pomôže vám, ak si nastavíte nejakú stálu organizáciu vnútorného priestoru, aby ste mohli ísť vždy na istotu.
♦ Nevkladajte do chladničky ani mrazničky jedlo alebo suroviny, ktoré majú vyšší než izbovú teplotu. Pokiaľ chcete zachladiť alebo zamraziť napr. zvyšky obeda, počkajte, až jedlo úplne vychladne.
♦ Chladničku aj mrazničku je čas od času potrebné zbaviť námrazy, vymyť a vyčistiť. Odmrazovanie už pri moderných chladničkách zvyčajne nie je taká drina ako u starých modelov, niektoré dokonca disponujú funkciami ako „NoFrost“, ktoré sa o odmrazovania starajú automaticky.
Rozumné rozmiestnenie potravín
Teplota sa v rôznych častiach vnútorného priestoru chladničky bude líšiť. Na to treba myslieť pri uskladňovaní potravín. Ak ich správne rozmiestnite, môžu vydržať dlhšie.
♦ Spodný sektor (zvyčajne nad šuplíkom) je najchladnejším miestom chladničky. Patria sem preto predovšetkým mäso, ryby alebo iné potraviny, ktoré sa rýchlo kazia a sú rizikovejšie. Nedávajte sem však vajcia, pretože môžu premrznúť.
♦ Stredový sektor je ideálnym miestom pre rôzne mliečne výrobky. Mlieko, jogurty, maslo, smotana a pod.
♦ V hornom sektore je teplota vyššia a preto je určený predovšetkým na potraviny, ktoré sú určené na veľmi skorú konzumáciu. Napríklad otvorené obaly, hotové jedlá a pod.
♦ Spodný uzavretý šuplík: teplota je tu vyššia ako vo zvyšku chladničky a preto sa tu darí ovociu a zelenine. Je tu aj správna vlhkosť pre tieto suroviny. Tiež sem môžete umiestniť syry. Syry zvyčajne nie je vhodné skladovať pri nízkych teplotách, najmä zrejúce - môže dôjsť k stratám žiadúcich vlastností.
♦ A nakoniec dvere. Tiež tu je teplota vyššia a dochádza k väčším výkyvom. Dajte sem preto potraviny, ktoré nie sú rizikové alebo náchylné na pokazenie. Môžu to byť napríklad nápoje (nemliečne). Často tu nájdete oddelenia na vajcia. Vajcia potrebujú teplotu od cca 5 do 8 ° C. U chladničiek, kde nie je udržiavaná správna teplota, môže byť vo dverách teplota aj vyššia.
Aká je teplota mrazenia? Správna odpoveď znie: -18 ° C
Ohľadom správnej teploty v mrazničke sa názory v priebehu času dosť značne líšili. V dobách, kedy boli mrazničky „horúca“ novinka, sa najčastejšie hovorilo o ideálnej teplote -10 ° C. Už v 40. rokoch minulého storočia však začala istá americká asociácia združujúca pestovateľov ovocia a zeleniny presadzovať nižšiu teplotu, konkrétne -17,8 ° C. Prečo tak zvláštne číslo? Pretože zodpovedá 0 ° F. Veľmi pekné číslo - a to bol v podstate jediný dôvod, prečo si ho daná asociácia zvolila za favorita.
Napriek tomu bolo len o dve desatiny stupňa ďaleko od súčasného ideálu, ktorý činí -18 ° C. Túto teplotu odporučil už v roku 1964 Medzinárodný inštitút pre chladenie. V roku 1989 ju uviedla v plnú účinnosť smernica Európskeho hospodárskeho spoločenstva ako minimálnu teplotu mrazenia potravín.
Toto odporúčanie sa uplatňuje do dnešných dní. Pri ešte nižších teplotách (ideálne -24 ° C) dochádza k ešte kvalitnejšej a paradoxne šetrnejšej konzervácii potravín. Avšak hodnota -18 ° C predstavuje solídnu strednú cestu pre domáce mrazenie a uchovanie potravín v poriadku týždňov alebo niekoľkých málo mesiacov (v závislosti od konkrétneho druhu potraviny alebo suroviny).
Teplotu v mrazničke je vhodné čas od času zmerať. Je celkom možné, že najmä u niektorých starších a unavených modelov, teplota -18 ° C nedosahuje. V takom prípade môžete buď uvažovať o obstaraní výkonnejšieho zariadenia, alebo s týmto faktom počítať pri zamrazovaní potravín. To znamená spotrebovať ich v časovom horizonte niekoľkých týždňov.
Pozn .: Nižšia teplota v mrazničke nutne nemusí znamenať, že sa uskladnené suroviny a potraviny vyslovene skazia. Oveľa rýchlejšie ale dochádza k ich degradácii. Strate vitamínov, minerálnych látok a ďalších živín, ale aj chuťových (a iných) vlastností.
Teplota v chladničke
S teplotou v chladničke je to trochu zložitejšie. Za určitý referenčný bod by sme mohli považovať hodnotu 4 ° C. Väčšinou je považovaná za hranicu, pod ktorou už nedochádza k množeniu mikroorganizmov - je teda vhodná najmä pre skladovanie náchylných potravín, ako je najmä kuracie mäso alebo ryby. Na druhú stranu sú potraviny, ktorým tak nízke teploty nesvedčia.
Všeobecne sa teda stretnete s odporúčaniami, ktoré uvádzajú určité teplotné rozpätie. Ostatne, ako sme si povedali, v chladničke nie je na všetkých miestach rovnaká teplota. Ako odporúčaná „stredná“ teplota sa zvyčajne uvádza 5 ° C. Ako vhodné rozmedzie je potom odporúča 0-8 ° C, pričom okolo nuly bude v dolnej poličke. Okolo 8 ° v hornej. Najvyššia teplota ale býva vo dverách. Tam sa u mnohých chladničiek pohybuje aj nad hranicou 10 ° C. V takom prípade už tu nie je vhodné skladovať napríklad vajcia.
Takže aké je zhrnutie? Ak udržujete v chladničke teplotu do 8 ° C, ešte sa vojdete do odporúčaného rozpätia. V najchladnejšej časti by ste však mali mať aj teplotu 4 ° C alebo menej kvôli bezpečnému skladovaniu mäsa.
Čo v chladničke byť nemusí alebo nemá?
Veľa ľudí automaticky zaplní chladničku všetkým, čo si prinesú z obchodu. Niektoré produkty a suroviny ale len zbytočne zaberajú miesto, iným nízke teploty vyslovene vadia. Čo teda do chladničky nepatrí?
-Sú to napríklad dochucovacie prostriedky ako kečup alebo horčica. Aj v obchode ich nájdete v obyčajnom regáli. Naopak majonézy alebo tatárske omáčky do chladničky patria.
- Konzervy a varené výrobky, ak ešte nie sú otvorené. Med, marmeláda.
- Niektoré druhy ovocia a zeleniny: napr. banány, paradajky, melóny, ananás, citrusové plody, avokádo …
- Do chladničky nepatrí ani celý ďalší zástup potravín a surovín. Napríklad pečivo, u ktorého dochádza vplyvom chladu k zmene štruktúry a skaze. Do chladničky nepatria ani zemiaky, cibuľa alebo cesnak. Ani oleje nemusia byť v chladničke, panenský olivový olej sem vyložene nepatrí. Ani obľúbenú zeleninu, ako sú uhorky alebo mrkva nie je vhodné dávať do chladničky.
Pokiaľ v chladničke bojujete s nedostatkom priestoru, stačí sa pozorným okom pozrieť, či je tam uskladnené skutočne len to, čo tam má alebo musí byť.
Zakladateľ projektu. Venujem sa recenzií produktov už dlhší čas, vždy daný produkt sám vyskúšam, detailne preštudujem všetko o danom produkte a až potom napíšem recenziu. Mojím hlavným cieľom je vyriešiť zákazníkov problém a tak pristupujem aj k písaniu recenzií.
Špeciálne zľavy a akcie
Vložte nižšie váš e-mail a my vás budeme pravidelne informovať o akciách a výpredajoch v najlepších eshopoch na SR a v ČR
2 komentáre
„Čo teda do chladničky nepatrí?
▶Sú to napríklad dochucovacie prostriedky ako kečup alebo horčica.“
Drobná oprava:
To nie je celkom pravda. Kečup nemusí byť, kým je zatvorený. Ale na každom kečupe ja napísané „po otvorení skladovať v chlade“.
Horčica myslím, že nemusí byť v chladničke ani po otvorení.
Pekný deň prajem. Máte pravdu, ja sám otvorený kečup už pravidelne vkladám do chladničky. Ďakujem za postreh 🙂