fbpx

Víťaz testu

5/5

Pre náročných

5/5

Pre páry

4.5/5

Porovnanie remosiek na základe testu 2019

Remoska R 22 Grand
Remoska R 22F Grand

Remoska R 21F TS

Remoska R 22F TS
Remoska R 21F
Príkon
580 W
580 W
400 W
580 W
400 W
Objem nádoby
4 l
4 l
2 l
4 l
2 l
Hmotnosť
3 kg
3 kg
2 kg
4,2 kg
2 kg
Materiál misy
hliník
hliník
hliník
hliník
hliník

Recenzie najlepších remosiek - elektrických panvíc pre rok 2019

Remoska, ktorej sa často hovorí aj panvica na pečene, je v podstate elektrická rúra v mini prevedení. Je to čisto český vynález, ktorý dokázal preraziť aj na zahraničnom trhu.

Dnešné moderné remosky sú ľahšie, než tomu bolo u tých starých a ľahšie sa tak prenášajú. Prenositeľná rúra s horným ohrevom je stále veľmi populárna a nachádza svoje miesto v mnohých domácnostiach. Veľkosťou sa pritom veľmi nelíši od bežnej panvice či rôznych hrncov. Najväčšiu popularitu si získala tým, že sa dá ľahko preniesť z miesta na miesto, takže okrem domácnosti sa dá použiť v podstate kdekoľvek.

Hravo si ju tak môžete vziať na chalupu alebo chatu, do kempu alebo napríklad na dovolenku, aby ste mali istotu, že si budete môcť uvariť po svojom. Budete mať po ruke praktický spotrebič vhodný do každej kuchyne, vrátane tej provizórnej, ktorú si vytvoríte na cestách. Najväčšou výhodou remosky je fakt, že je úsporná, menšia a ďaleko efektívnejšia ako klasické rúry. Jedlo sa nepripaľuje a pritom sa upečie rovnomerne.

Najmä v malých kuchyniach, kde sa šetrí každým centimetrom, vám príde remoska vhod. Vďaka českej technológii nepotrebujete samostatne panvice, parné hrnce, rúry na pečenie,  a podobne, pretože remoska je schopná tieto kuchynské spotrebiče hravo zastúpiť.

Taktiež je vhodná najmä pre večných cestovateľov, ktorí hľadajú vhodný spôsob ako si na cestách uvariť a nemusia k tomu ťahať viacej prístrojov.

My sme si pre vás pripravili test niekoľko zaujímavých modelov, ale aj manuál, ako takú remosku vlastne vybrať. Poďme sa na to spoločne pozrieť.

• Objem nádoby 4 l • Príkon 580 W • Tvar : kruh • Hmotnosť 3 kg • Materiál misy : hliník • Povrchová úprava : áno

Remoska R 22 Grand je s objemom až 4 litre úplne ideálnou voľbou pre početnejšie domácnosti, takže bez problémov uvaríte hneď pre štyri osoby naraz. Pokiaľ ide o príkon, tam sa hodnoty pohybujú na 580 W. Jej rozmery, sú veľmi slušné, priemer nádoby je 29 centimetrov, čo je veľmi dobré, zatiaľ čo do hĺbky ponúka 11 cm, takže musíte byť s umiestnením potravín vnútri veľmi šikovní.

To, čím Remoska R 22 Grand poteší najviac, je rozhodne nízka spotreba elektrickej energie. Pokrmy sú navyše pripravované v oveľa zdravšie forme, ako keď je chystáme v klasickej rúre. Nádoba, alebo misa remosky, je vyrobená z hliníka a vybavená teflónovou vrstvou.

Vďaka tomu sa pri pečení, dusení či vyprážaní nič nepripaľuje a remoska sa ľahko udržuje. Teflon nájdete aj na spodnej časti veka, ktoré je vyrobené z nerezového plechu. Dôležité je s remoskou zaobchádzať opatrne, pretože práve veko je najcitlivejšie a jeho povrch sa veľmi jednoducho poškriabe. Remoska R 22 Grand má na stranách dve plastové uchá, ktoré oceníte najmä pri jej prenášaní.

V spodnej časti je tepelne odolný podstavec s pevnými a veľmi stabilnými nožičkami. Vo veku je kvalitné výhrevné teleso, ktoré zamedzuje tomu, aby boli pokrmy vysušené. Na hornej strane veka nájdete otvory, kadiaľ uniká para. Na plastové rukoväte je umiestnený vypínač. Váhovo na tom nie je remoska zle, jej hmotnosť sú 3 kilogramy, takže ani keď je naplnená, tak nie je problém ju prenášať.

Výhody
  • perfektný pomer cena/kvalita
  • nepriľnavý povrch
  • ľahko sa ovláda
  • pokrmy sú rýchlo uvarené bez vysušenia
  • nízka spotreba elektrickej energie
  • jednoduchá údržba
  • kompaktné rozmery
  • ideálne pre rodiny
Nevýhody
  • povrch veka je náchylný na poškriabanie
  • veko nemá priehľadné okienko
Naše hodnotenie
5/5
orientačná cena : 96 €

• Objem nádoby 4 l • Príkon 580 W • Tvar : kruh • Hmotnosť 3 kg • Materiál misy : hliník • Povrchová úprava : áno

Zaujímavým modelom pre 3 až 4 člennej rodiny / domácnosti, ktoré si potrpia na spotrebiče strednej triedy, je bezpochyby Remoska R 22F Grand. To však neznamená, že by nezvládla pokrm aj pre početnejšie domácnosti. Však s objemom 4 litre to nie je žiadny problém. Príkon je 580 W, takže príprava je veľmi rýchla, ale spotrebič nebude zaťažovať váš finančný rozpočet, pokiaľ ide o spotrebu energie.

Oproti klasickému modelu Grand má jedno veľké plus a to kruhový prierez v strede veka. Prostredníctvom tohto prierezu, aj keď skôr by sa hodilo povedať okienka, môžete sledovať priebeh prípravy pokrmu i jeho stav, bez toho, aby bolo nutné zbytočne odklápať veko a prerušovať tak tepelnú úpravu či vypúšťať z nádoby nahromadené teplo.

Pokiaľ ide o kategóriu, potom Remoska R 22F Grand patrí bezpochyby do lepšej strednej triedy. Ako už sme spomenuli na začiatku, nádoba má objem 4 litre. Jej priemer je 29 cm, hlboká je len 11 centimetrov, čo môže byť problém u väčších potravín, ale aj tak sa toho do nej dá naskladať pomerne veľa.

Remoska R 22F Grand má nerezové veko opatrené teflónovým povrchom (Teflon Classic) a tiež kruhovým otvorom. Vnútri veka je vykurovacie teleso, ktoré zaistí rovnomerné tepelné opracovanie akéhokoľvek pokrmu, ktorý budete pripravovať. Súčasťou veka je madlo s vypínačom a tiež držiak, s ktorého pomocou možno veko ľahko odklápať a znovu umiestniť späť.

Na hornej strane veka má Remoska R 22F Grand umiestnené prieduchy, ktoré umožňujú únik pary z nádoby. Čo sa týka madla, to má veľmi príjemnú a praktickú ergonómiu, takže nie je žiadny problém ho odložiť na kuchynskú linku, pretože dokonale udrží stabilitu.

Nádoba je vyrobená z hliníka a jej vnútorný povrch je opatrený teflónovou vrstvou (opäť Teflon Classic), je teda nepriľnavý. Podobne ako je tomu u veka, tak i u nádoby sú k dispozícii plastové madlá, pre jej jednoduchšie prenášanie. Stojan, na ktorom je celá Remoska R 22F Grand usadená, je vyrobená z tepelne odolného plastu.

Výhody
  • nepriľnavý povrch
  • dobrý pomer cena/kvalita
  • kompaktné rozmery
  • nízka spotreba elektrickej energie
  • slušná veľkosť
Nevýhody
  • povrch veka je náchylný na poškriabanie
Naše hodnotenie
5/5
orientačná cena : 120 €

• Objem nádoby 2 l • Príkon 400 W • Tvar : kruh • Hmotnosť 2 kg • Materiál misy : hliník • Povrchová úprava : áno

Remoska R 21F TS Original Teflon je určená na zapekanie, pečenie, vyprážanie, dusenie, grilovanie, ale aj ohrievanie či rozmrazovanie. Vrchná časť veka s vykurovacím telesom je vyrobená z nerezového plechu a vybavená nepriľnavým teflónovým povrchom farby Champagne Gold (Teflon Select).

Spodná časť bola vyrobená z hliníka a na jej povrchovú úpravu bol použitý teflón Classic čiernej farby. Uprostred veka je umiestnené sklenené okienko, ktorým je možné sledovať prípravu pokrmu. Nechýba madlo s vypínačom a držadlo pre ľahšiu manipuláciu s vekom.

Nádoba remosky je vyrobená z hliníka a jej vnútorná strana ošetrená rovnako ako horná časť veka teflónom Select farby Champagne Gold. Ľahkú manipuláciu s remoskou umožňujú dve držadlá z tepelne odolného plastu, pripevnené po stranách nádoby. Remoska R 21F TS Original Teflon je umiestnená v stojane, ktorý je podobne ako madlo a držadlá vyrobený z termoplastu, čo je plast odolný voči vysokým teplotám.

Pokiaľ ide o objem nádoby, ten činí len 2 litre, takže je schopná pripraviť pokrm tak pre dvoch, maximálne 3 ľudí. Príkon je 400 W, takže síce varí pomalšie, ale má nízku spotrebu elektrickej energie. Priemer nádoby je 22 centimetrov, zatiaľ čo na výšku má 10 cm.

Vzhľadom na to že je schopná niekoľkých typov tepelnej úpravy, hodí sa na úpravu všetkých druhov mäsa, hydiny, rýb, zeleniny, ale aj na prípravu pizze, placiek, koláčov, buchiet, tort, báboviek, múčnikov z piškótu aj kysnutého cesta a mnohých ďalších pokrmov.

Výhody
  • jednoduchá obsluha
  • pekný dizajn
  • nízka spotreba energie
  • dobrý pomer cena/kvalita
  • rýchle a lacné varenie
Nevýhody
  • menšia veľkosť
Naše hodnotenie
4.5/5
orientačná cena : 99 €

• Objem nádoby 4 l • Príkon 580 W • Tvar : kruh • Hmotnosť 4,2 kg • Materiál misy : hliník • Povrchová úprava : áno

Dokonalé a veľmi elegantné spracovanie ponúka Remoska R 22F TS, ktorá je určená pre tých najnáročnejších užívateľov, ktorí radi tvoria rôzne kulinárske pochúťky. Svojmu majiteľovi poskytne maximálne zázemie pre akýkoľvek pokrm a pri tom ešte bude šetriť elektrickú energiu. Jej obsluha je úplne jednoduchá a jedlo, ktoré v nej pripravíte zdravé a veľmi chutné.

Remoska R 22F TS má slušný výkon a to 580 W, s objemom 4 litre ľahko pripravíte obed či večeru pre väčší počet ľudí. Priemer nádoby činí 29 centimetrov a na výšku má 11 centimetrov, pričom varenie je maximálne pohodlné a vysoko efektívne.

K tomu ostatne prispieva aj priehľadné sklenené okienko na hornej časti veka, prostredníctvom ktorého je možné sledovať priebeh prípravy každého pokrmu. Nechýba ani otvory pre únik pary na vrchole veka. Nemusíte tak zbytočne otvárať veko a odpúšťať nahromadené teplo.

Poklop / veko je z nerezu a bolo opatrené nepriľnavým teflónovým povrchom. Teflón je aj na vnútornej strane hliníkové nádoby. Na veku nájdete aj vypínač a to na madle vyrobenom z tepelne odolného plastu. Na hornej strane veka je ešte ďalšie madlo / držiak, ktorý pomáha so zdvíhaním veka. Nádoba má dve plastové držadlá, celá Remoska R 22F TS potom stojí na pevnom stojane vyrobenom z termoplastu.

Výhody
  • veľmi rýchla príprava jedla
  • kvalita pokrmov
  • jednoduchá manipulácia
  • elegantný dizjn
  • nízka spotreba energie
  • rodinne prevedenie
  • presklené okienko
Nevýhody
  • trošku vyššia cena
Naše hodnotenie
4.5/5
orientačná cena : 124 €

• Objem nádoby 2 l • Príkon 400 W • Tvar : kruh • Hmotnosť 2 kg • Materiál misy : hliník • Povrchová úprava : áno

Remoska R 21 original sa perfektne hodí pre rýchlu a zdravú prípravu 2 až 3 porcií jedla, teda skôr pre menšie domácnosti s ohľadom na to, že nádoba má objem len 2 litre. Priemer nádoby činí 22 cm, takže je to skôr taký malý pomocník, ale aj tak si svoje odpracuje na výbornú, aj keď samozrejme v menšom množstve, než je tomu u jej objemnejších verzií.

Malá veľkosť a váha len 2 kilogramy má ale aj svoje výhody, a to najmä keď sa Remoska R 21 original prenáša, čo v tomto prípade zvládnu aj menej zdatní jedinci. Údržba je nenáročná, veko totiž stačí len utrieť a nádobu opláchnuť, hlavne buďte opatrní, nech ju zbytočne nepoškriabete. Vzhľadom k tomu, že príkon remosky je len 400 W, musíte počítať s tým, že príprava pokrmov bude trvať o trochu dlhšie, než keď si zaobstaráte výkonnejší model.

Tento typ remosky je vhodnejší skôr pre jednotlivcov alebo páry. Pokiaľ ide o veko, tak rovnako ako iné modely, tak i Remoska R 21 original ho má vyrobené z nerezového plechu a jej spodná časť je opatrená teflónovým povrchom. Veko je celistvé, teda bez skleneného prierezu, čo znemožňuje pozorovať prípravu pokrmu v priebehu varenia či pečenia. Na veku je madlo s vypínačom a tiež držiak uľahčujúci odklápanie a opätovné zaklápanie remosky.

Kvôli svojim malým a veľmi kompaktným rozmerom sa hodí do malých kuchýň, ale tak isto aj na chaty, chalupy a pokojne aj na výlety, kde si budete môcť uvariť podľa vlastného uváženia, aj keď tam nebudú vhodné hrnce. Ďalšiu vlastnosťou remosky je jednoznačne nízka spotreba elektrickej energie, takže sa nemusíte obávať nejakých náročnejších nákladov na samotnú prevádzku. 

Výhody
  • minimálna spotreba elektrickej energie
  • ľahká údržba
  • kompaktné rozmery na skladovanie
  • jednoduché ovládanie
Nevýhody
  • dlhšia doba varenia
  • chýba priehľadné okienko pre sledovanie priebehu prípravy pokrmu
Naše hodnotenie
4/5
orientačná cena : 123 €

TOP 7 dôvodov prečo si zaobstarať remosku

Keď sa zamyslíte nad tým, prečo by ste si vlastne mali nejakú tú remosku zaobstarať, mali by ste zohľadniť hneď niekoľko zásadných dôvodov, vďaka ktorým si ju s radosťou zaobstaráte už zajtra. Aké sú to?

  1. Vzhľadom k tomu, že nádoby majú teflónovú úpravu povrchu, jedlo sa nepripáli.
  2. Je schopná prípravy pokrmov niekoľkými druhmi tepelnej úpravy, teda dusiť, smažiť, variť, piecť, alebo len zapekať.
  3. Pripravené pokrmy sú zdravé, pretože sa nepripaľujú a dajú sa pripravovať aj bez použitia tuku.
  4. Remoska je multifunkčná, inak povedané, dá sa použiť mnohými spôsobmi.
  5. Každé jedlo je veľmi mäkké a nikdy nie je vysušené.
  6. Pokrmy si zachovávajú charakteristickú chuť a arómu.
  7. Možnosť používania aj mimo kuchyne / domova, napríklad na chate, v kempe atď.

Ako si vybrať remosku?

Remoska sa stala v mnohých ohľadoch nepostrádateľnou súčasťou už veľa domácností. Hravo totiž dokáže nahradiť aj niekoľko spotrebičov naraz, navyše je vhodná aj pre fanúšikov cestovania, ktorí si ju s chuťou berú na dovolenku, na chaty alebo kamkoľvek, kde si budú potrebovať navariť. Všetky remosky sú plne mobilné, to znamená, že sa dajú prenášať, rozdiel je hlavne vo veľkosti či hmotnosti.

Po mnoho desaťročí je remoska veľkým pomocníkom mnohých kuchárov. Je to v podstate trojdielna elektrická panvica, ktorá dokáže tepelne spracovať veľa druhov potravín. Obsluha je maximálne jednoduchá a výsledné pokrmy úplne dokonalé, stačí len z mnohých druhov remosiek vybrať takú, ktorá vám bude čo najlepšie vyhovovať.

Vzhľadom k tomu, že v remoske ohrievate oveľa menší objem, než v klasickej rúre, ušetríte tak vďaka tomu veľa času aj elektrickej energie, tým pádom aj peniaze. Veľkým plusom je, že máte istotu rovnomerného rozvodu tepla zhora, odkiaľ je teplo prostredníctvom stien misy rovnomerne rozvádzané do celej nádoby a človek sa tak nemusí báť, že by niečo pripálil.

Typy remosiek (s okienkom alebo bez okienka)

Remoska alebo tiež elektrická panvica ponúka komfort pri akejkoľvek tepelnej úprave, ľahko sa ovláda aj udržuje, zvládne niekoľko tepelných úprav a ešte spotrebuje minimum elektrickej energie. Keď začnete premýšľať nad jej kúpou, zamyslite sa najskôr nad tým, či chcete, aby vaša remoska mala okienko, alebo vám stačí taký model, ktorý okienko vôbec nemá.

Remoska bez okienka

Remosky, ktoré nemajú okienko, patria k pôvodným variantom a svoju obľubu si uchovali až do dnešnej doby. Najpopulárnejšie sú u tých užívateľov, ktorí si potrpia na všetko, čo je tradičné a držia sa klasických postupov, ako kontrola prepečenia mäsa alebo tiež múčnika pomocou špajdle a nie cez okienko. Samotná absencia okienka má aj svoje pozitíva, napríklad rovnomerné rozloženie tepla po celej ploche veka.

Rozvrhnutie tepla vo veku je len jedným z mnohých faktorov, ktoré majú priamy vplyv na tepelnú úpravu akéhokoľvek pokrmu. Záleží totiž tiež na množstve vody, ktorú do misy nalejeme, keď sa trebárs chystáme piecť mäso. Ostatne, aj druh či množstvo mäsa v mise hrá veľmi dôležitú úlohu. V prípade prípravy koláčov, kysnutých buchiet alebo liatych ciest sa všetko odvíja od výšky cesta, ktoré nalejeme do nádoby.

Remoska s okienkom

Hoci remosky bez okienka boli veľmi populárne, vznikla v šesťdesiatych rokoch verzia s okienkom, čím chcel výrobca urobiť radosť i tým, ktorí chceli mať niečo navyše. Neskôr bola remoska tzv. inovovaná a to vďaka postreku nádoby nepriľnavou teflónovou vrstvou, k čomu došlo v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Tým v podstate začala éra bezpečného a hlavne maximálne jednoduchého varenia, pečenia a vyprážania bez nežiaduceho pripaľovania.

Vďaka okienku tak môžu aj tí najväčší gurmáni sledovať, ako sa im vnútri remosky pripravuje ich milované kuriatko alebo napríklad kačička, strážiť si kôrku u pečeného chleba alebo prepečenie svojho obľúbeného múčnika. Treba podotknúť, že pokrmy pripravené v remoske, majú úplne bezkonkurenčnú chuť a hravo prevalcujú tie, ktoré sa bežne pripravujú v klasickej rúre.

Objem a hmotnosť remosiek

Zásadným parametrom, ktorý je pri výbere remosky dôležitý, je objem nádoby. Ten sa líši podľa toho, aký veľký priemer misy zvolíme. Na základe toho sa potom musí prispôsobiť aj druh a množstvo pripravovaných pokrmov. Záleží tiež na tom, koľko členov žije v domácnosti.

Napríklad pre jednotlivcov či pár, prípadne aj nie príliš náročné gurmánov, bude bohato stačiť nádoba s objemom 2 litre, kde hravo pripravíte až 3 porcie, ale pre štvorčlennú i početnejšiu domácnosť / rodinu už bude potrebné trochu väčší objem a to ideálne 4 l, kam sa zmestí ďaleko viac porcií.

Ak si s výberom objemu nebudete vedieť rady, tak si zapamätajte ich označenie. Remosky totiž zoženiete v dvoch pomenovaných veľkostiach, čo je Original a Grand. Kým Original má objem 2 litre, pri označení Grand sú to už 4 l.

Veľa ľudí volí menšie nádoby, už len z toho dôvodu, že sa obávajú vyššej spotreby energie, ale to je úplne zbytočné, pretože takmer všetky remosky majú veľmi nízku spotrebu elektrickej energie, takže sú energeticky úsporné.

Väčšia nádoba však nie je vhodná len pre početnejšie domácnosti, pokojne si ju môže zaobstarať aj pár, zvlášť keď si napríklad potrpia na kuriatko pečené vcelku, ale aj na iné priestorovo výraznejšie pokrmy. Čo sa týka hmotnosti, tak tá sa samozrejme odvíja od objemu misy. Čím je väčší objem, tým vyššia bude váha. U menších modelov počítajte s hmotnosťou okolo 2 kilogramov, zatiaľ čo tie väčšie môžu vážiť 3 a viac kg.

Použité materiály

Akonáhle sa rozhodnete, že si zaobstaráte remosku, mali by ste v prvom rade dbať na kvalitu materiálov, z ktorých bola vyrobená aj na celkový štýl jej prevedenia. Ak sa má s týmto spotrebičom naozaj dobre pracovať, je dôležité sa zamerať na jeho vlastnosti.

K tým najdôležitejším patrí jednoznačne materiál, pretože ten keď nebude taký, aký má byť, potom by vám remoska dlho nevydržala. Pre začiatok si pripomeňme, z akých častí sa remoska vlastne skladá a tiež na jednotlivé druhy materiálu, ktoré sa na výrobu používajú.

Z čoho sa remoska skladá : 

• Odnímateľné veko s okienkom alebo bez okienka
• Držiak s vypínačom
• Ventily na veku pre vypúšťanie pary
• Misa / hrniec / nádoba s úchytmi
• Stabilný stojan / podstavec

Najdôležitejšie sú samozrejme tri hlavné časti a to odnímateľné veko, nádoba a podstavec. Naraziť možno na rôzne varianty remosky, ktoré sa líšia farbou či celkovým dizajnom, avšak materiál je vždy rovnaký, alebo by aspoň mal byť. S ohľadom na to, že každý diel má svoj charakteristický materiál, budeme sa venovať jednotlivým častiam vždy samostatne.

Odnímateľné veko

Veko je jednoznačne základným kameňom každej remosky. Je to časť, ktorej hlavnou a v podstate aj jedinou úlohou je zabezpečenie dostatočnej teploty pre pečenie, vyprážanie a ďalšie úpravy, k čomu využíva elektrickú energiu. Na výber máte odnímateľné veko s okienkom či bez okienka, teda čiastočne priehľadné alebo nepriehľadné.

Rozdiel je v tom, že kým u veka s okienkom je možné priebežne nazerať do nádoby a sledovať prípravu každého pokrmu, bez potreby veko odklápať. Oproti tomu veko bez okienka síce musíte odklopiť, ale zase zaisťuje rovnomernejšiu a hlavne rýchlejšiu tepelnú úpravu všetkých pokrmov vďaka rovnomernému rozloženiu teploty. Treba podotknúť, že výrobca sa na tento malý nedostatok zameral a pri novších modeloch už nie je rozdiel medzi vekom s okienkom a bez okienka tak znateľný.

Na hornej strane veka je menší a väčší držiak. Kým ten menší slúži výhradne ako pomôcka pri zdvíhaní / odklápaní veka, väčší držiak má na svojom tele umiestnený vypínač pre zapnutie a vypnutie remosky (ON / OFF).

U kvalitnejších modelov je ergonomická úprava madla natoľko ideálna, že je vhodná ako pre ľavákov, tak pravákov. Ak manipulujete s vekom, je nanajvýš dôležité, aby ste si dávali pozor, kde sa ho dotýkate. Býva totiž veľmi horúce, takže by mohlo hroziť aj popálenie, a to ešte aj nejakú dobu po vypnutí.

Počítať musíte aj s ventilmi na odvod pár, ktoré sú umiestnené na povrchu veka. Dajte si pozor, nech sa vám ruka nedostane práve nad tieto otvory / ventily, pretože uchádzajúca para môže byť veľmi nepríjemnou záležitosťou. Udržujte tieto ventily v čistote, aby neboli zalepené a tiež dajte pozor, nech ich neponičíte, inak by para nemala kadiaľ odchádzať.

Výhodou držiakov je, že sú vyrobené z tvrdeného plastu a sú veľmi praktickou pomôckou, bez ktorej by bola obsluha remosky veľa obtiažnou záležitosťou. Odnímateľné veko sa vyrába z nerezového plechu, čo už samo o sebe je zárukou, že bude mať veľmi slušnú životnosť. Je to materiál, ktorý sa veľmi dobre udržuje, ale musí sa s ním zaobchádzať veľmi opatrne, pretože je náchylný k poškriabaniu, navyše nie je na škodu ho občas aj preleštiť, aby si udržal svoj typický vzhľad.

Spodná časť veka je opatrená teflónovou vrstvou. Bez ohľadu na to, či je veko s okienkom alebo bez okienka, je v ňom zabudovaná tepelná špirála, ktorá obstaráva potrebný ohrev na optimálnu teplotu (cca 180 ° C) vhodnú na prípravu všetkých pokrmov, do ktorých sa s remoskou pustíte.

Misa/Nádoba/Hrniec

Odnímateľné veko je umiestnené na nádobe alebo hrnci, to záleží na každom, ako tejto časti hovorí, do ktorej vkladáme jednotlivé suroviny / ingrediencie, či už je to mäso, zelenina, múčniky, skrátka čokoľvek, na čo máme práve chuť. Misa sa vyrába najmä z hliníka, pričom jej povrch je rovnako ako spodná časť veka opatrený teflónovou vrstvou.

Teflon má tú výhodu, že sa naň nič nepripaľuje a príprava je tak oveľa jednoduchšia aj rýchlejšia. Lenže to tiež znamená, že akonáhle je niekde použitý teflón, chce to maximálnu opatrnosť pri akejkoľvek manipulácii.

To znamená, že nebudete do nádoby dlabkať či rýpať niečím kovovým, alebo pri umývaní používať drôtenku a podobne. Skrátka je dôležité opatrné zaobchádzanie. Dá sa povedať, že bez teflonu už dnes ani žiadna remoska na trhu neexistuje alebo sa aspoň nepredáva.

Okrem tej hlavné výhody akou je možnosť prípravy pokrmu bez tuku, uvítate aj takú maličkosť ako je jednoduché zapekanie všetkého možného bez toho, že by hrozilo pripečenie alebo snáď dokonca spálenie. Nádoba má dve madlá, ktoré sú vyrobené z tepelne odolného plastu, ktoré sú maximálne praktické už len vďaka tomu, že umožňujú bezproblémové prenášanie remosky, aj keď je v chode.

Stojan/podstavec

Tretím a nemenej dôležitým dielom, ktorý je súčasťou každej remosky, je samozrejme stojanček. Ten umožňuje umiestnenie remosky na akýkoľvek povrch aj použitie kdekoľvek, kde je zdroj elektrickej energie. V praxi to znamená, že ju môžete používať nielen doma v kuchyni, ale aj v kempe, na chate alebo aj na dovolenke, ak máte po ruke elektrickú sieť.

Vo väčšine prípadov, je podstavec vyrobený z tvrdého a veľmi odolného plastu (tzv. Termoplast), aj keď je možné naraziť aj na také, ktoré sú z ocele. Stojan slúži na pohodlné umiestnenie nádoby a tvorí v podstate bezpečnostný podklad, ktorý zabraňuje rozpálenej mise, aby poškodila kuchynskú linku, či akýkoľvek iný nábytok na ktorom stojí.

Tvar remosky

V tomto prípade je to veľmi jednoduché, pretože originálna remoska je vždy guľatá, na tom sa zatiaľ za tie roky nič nezmenilo. Samozrejme, že môžete naraziť aj na iné tvary, ale to už nie je originál. Jedná sa o elektrické panvice na pečenie, ktoré majú podobné funkcie aj vlastnosti ako remoska, ale predsa len sú trochu iné. V čom spočíva zásadný rozdiel pri jednotlivých tvarov?

Okrúhle remosky zabraňujú prichytávaniu pokrmu v rohoch a zabezpečujú rovnomerné prepečenie.
• Štvorcové remosky majú síce pekný a veľmi elegantný dizajn, ale vo väčšine prípadov sa jedlo prichytí v niektorom z rohov.
• Obdĺžniková remoska má tiež štýlový dizajn, ale inak je to v podstate to isté ako štvorcový model, len má iný tvar.
Originálne remosky sú si tak trochu podobné, pretože guľatá nádoba má dve madlá, na nej je položené odnímateľné veko s dvoma držiakmi a to celé stojí na pevnom stojane, ktorý zaisťuje celkovú stabilitu remosky. Tradičnú remosku si skrátka s žiadnou jej imitáciou nemôžete pomýliť, to však neznamená, že by ostatné elektrické panvice na pečenie nemohli poslúžiť rovnako ako remoska.

Príkon

Vedľa materiálu a objemu, je veľmi dôležitým parametrom aj príkon remosky. Zo všeobecného hľadiska možno povedať, že čím je príkon väčší, tým je príprava jednotlivých pokrmov oveľa rýchlejšia. Vyšší príkon má jednoznačný vplyv na rýchlosť ohrevu a tým aj samotnú tepelnú úpravu.

Jasné je, že príkon by mal zodpovedať objemu nádoby, aby sa príprava pokrmov zbytočne nepredlžovala. Príkonom je stanovené, koľko elektrickej energie je do remosky prijímané počas určitého časového úseku. Jednotkou príkonu je Watt, značený písmenom W. Dá sa povedať, že príkon rastie úmerne s veľkosťou spotrebiča, pričom u tých bežných kuchynských spotrebičov sa pohybuje v rozmedzí 400 až cca 2 500 wattov.

Remosky s menším objemom majú príkon 400 W, kým u tých väčších je to 580 W. Čo sa týka teploty, ktorá sa udržiava vo vnútri nádoby, tak tá sa pohybuje v rozmedzí cca 160 až 180 ° C. Ako zdroj elektrickej energie je potrebna klasická elektrická zásuvka, v ktorej je 230 V. Je však možné použiť 12 V a 14 V meniče, ktoré sa najčastejšie používajú v kempoch alebo napríklad na odpočívadle a premieňajú na 230 V. Na napájanie si vystačíte s autobatériou.

Spôsob ovládania

Na ovládaní síce nie je nič zvláštne, napriek tomu nie je na škodu ho spomenúť. Štandardne sa na ovládanie využíva vypínač, ktorý je umiestnený na hornej strane držiaka pripevneného na odnímateľnom veku, prístroj sa s ním zapína aj vypína, ale nie je možné nijako regulovať teplotu, tá je nastavená automaticky a hlavne natrvalo.

Pri drahších modeloch môžete nájsť mechanický regulátor teploty, ktorý umožňuje individuálne nastavenie ohrevu podľa vášho uváženia. Zakaždým totiž nie je nutné, aby remoska bežala na plný výkon, a napriek tomu sa dá pokrm pripraviť veľmi rýchlo. Ak teda chcete mať nad prípravou svojich pokrmov plnú kontrolu, pridajte nejakú tú „korunu“ a zvoľte drahší model, ktorý dovolí všetko regulovať podľa vášho uváženia.

Zásady používania remosky

Z všeobecného hľadiska nie je používanie remosky žiadna veľká veda, napriek tomu je dobré si trochu priblížiť, niekoľko zásad, čo by si mal človek zapamätať nielen pred prvým použitím, ale v podstate vždy, keď sa rozhodne nejaký svoj obľúbený pokrm pripravovať práve v tomto kuchynskom spotrebiči.

•   Úplne prvý krok, ktorý musíte urobiť, je dôkladne si prečítať návod na použitie.
•   Pred prvým použitím je dobré veko utrieť vlhkou handričkou a nádobu umyť pod tečúcou vodou ako bežný riad, samozrejme bez použitia akýchkoľvek ostrých či kovových predmetov, aby nedošlo k jej poškodeniu.
•   Remoska sa nemusí predhrievať, teda ju nikdy nezapínajte naprázdno, pretože by mohlo dôjsť k jej znehodnoteniu.
•   Postrážte si, aby sa potraviny nedotýkali odnímateľného veka, snažte sa väčšie kusy rozdeľovať na menšie časti.
•   Odnímateľné veko vždy starostlivo zaklopte a dbajte na to, aby bolo po každom použití remosky dôkladne očistené / utreté, inak by sa totiž začali na veku postupne usadzovať nežiaduce nečistoty, vrátane zvyškov jedla a prestalo by tesniť tak ako má a zbytočne bude unikať vzácne teplo.
•   Ak máte remosku bez okienka, pokúste sa ju počas tepelnej úpravy neodklápať, inak budete znižovať efektivitu ohrevu a predlžovať tak dobu prípravy.
•   Na miešanie či obracanie používajte najlepšie drevené kuchynské náčinie, prípadne teflónové, nikdy to nesmú byť žiadne kovové predmety či čokoľvek ostrého, ako príbory a podobne.
•   Keď sa vám stane, že sa začne buchta či trebárs koláč, prípadne i mäso trochu viac pripekať, než by ste chceli, zakryte vrchnú stranu pripravovaného pokrmu alobalom. Ak nemáte alobal alebo ho neradi používate, tak pomáha tiež vypnutie remosky trebárs na štvrť hodinky a potom znovu zapojenie.
•   Na umývanie remosky rozhodne nikdy nepoužívajte žiadne čistiace prostriedky, ktoré by boli agresívne. Nevhodná je tiež drôtenka. Bohato si vystačíte s teplou vodou a handričkou.
•   Než sa pustíte do čistenia remosky, odpojte ju najskôr z elektrickej siete, ale ani tak nikdy nesmiete odnímateľné veko ponoriť do vody alebo ho treba umyť pod tečúcou vodou, jednoducho ho utrite vlhkou handričkou.
•   Nikdy nečistite remosku, kým nie je úplne vychladnutá.
•   Odnímateľné veko odkladajte vždy spodnou časťou nahor.

Top 6 výhod varenia v remoske

  1. Nižšia obstarávacia cena – kúpa remosky je menšia investície, než keď budete kupovať klasickú rúru či dokonca celý sporák. Samozrejme buchty i všetko ostatné zvládnete upiecť v rovnakej kvalite i chuti.
  2. Úspora elektrickej energie – remoska má veľmi nízku spotrebu, takže ušetríte elektrickú energiu a tým pádom aj svoju peňaženku.
  3. Viac voľného času – s remosky nie ste tak povediac ako pes pri búde a bez problémov sa môžete venovať všetkému, čo potrebujete, aby ste sa museli stresovať, že niečo pripálite, čo sa môže občas stať u klasickej rúry. Remoska tak šetrí váš čas.
  4. Varíte všade, kde vás napadne – remoska sa nehodí len do domácnosti, respektíve do kuchyne, ale pokojne si ju môžete odviesť na chalupu, do kempu, skrátka všade tam, kde si chcete uvariť a máte tam elektrickú sieť.
  5. Žiadne jedlo nie je problém – pripravte si hydinu, ryby, pizzu, buchty, múčniky, zeleninu, proste čokoľvek, čo máte radi a dostanete na to chuť.
  6. Remoska má svoje vlastné recepty – so zreteľom na to, že je remoska tak populárna, vzniklo veľké množstvo originálnych receptov a to po celom svete, veď každý má nejaký ten svoj obľúbený a rád sa s ním podelí. S remoskou nikdy nebudete o hlade.

Recepty - dobroty z remosky

Remoska disponuje kúzlom jednoduchého a hlavne rýchleho varenia i pečenia. Neriešite nastavenie teploty, vo väčšine prípadov nepotrebujete tuk (ak už áno, tak len minimum), skrátka len všetky suroviny naskladáte dovnútra, prípadne vlejete cesto, alebo čokoľvek iné, podľa toho čo sa chystáte pripravovať a máte postarané.

O zvyšok sa už postará sama remoska. Ušetrí vám čas, náklady na elektrickú energiu a ešte máte istotu, že varíte oveľa zdravšie. Výsledné pokrmy sú šťavnaté, veľmi chutné a hlavne nie sú vysušené. To, čo robí remosku unikátnou, je prúdenie tepla.

Zatiaľ čo u klasickej rúry sa ohrieva celý jej vnútorný priestor a až až keď sa ohreje, začínajú sa ešte len prehrievať (variť, piecť či smažiť) vložené ingrediencie. Lenže u remosky ide teplo rovno do surovín a nie je potreba ohriať jej priestor, pretože hreje hneď. Pozbierali sme pre vás aj niekoľko receptov, ktoré rozhodne stoja za to vyskúšať.

Rýchly koláč s ovocím

Ingredience  :

• 2 hrnčeky polohrubej múky
• 1 hrnček práškového cukru
• 1 vrecúško vanilkového cukru
• 1 kypriaci prášok do pečiva
• 3 vajcia
• 2 hrnčeky mlieka alebo vody
• 1 lyžica rumu
• 3 polievkové lyžice pudingového prášku (vanilkový, kakaový atď.)
• 1/2 hrnčeka oleja

Do misy dáme všetky sypké suroviny, premiešame, pridáme vajce, rum, olej a vodu či mlieko, dôkladne premiešame a vlejeme do remosky. Uhladíme povrch a pokryjeme ho čerstvým, zaváraným, alebo pokojne aj mrazeným ovocím. Zaklopíme odnímateľným vekom a pečieme dozlatista. Ak máte remosku bez okienka, skontrolujte buchtu pomocou špajdle, ak je  s okienkom, potom si stačí postrážiť zlatistý povrch.

Pečené kura so zemiakmi a zeleninou

Ingredience  :

• 1 stredne veľké kurča
• 1 kg zemiakov
• 2 mrkvy
• 2 stonky zeleru
• 1 menšia brokolica
• 1 cibuľa
• 1 šúľok cesnaku
• soľ
• korenie
• rasca
• mleté ​​chilli
• olivový olej

Zemiaky olúpeme, zeleninu očistíme a všetko nakrájame na primerane veľké kúsky, len cibuľu a cesnak rozkrájame na plátky. Zeleninu rozprestrieme na dno, osolíme, premiešame a urovnáme, aby pokrývala celý priestor.

Kurča naporcujeme, umyjeme a osolíme z oboch strán. Spodnú stranu ochutíme korením a mletým chilli, naukladáme do remosky na zeleninu kožou nahor, dochutíme rascou a všetko pokvapkáme troškou olivového oleja.

Umiestnime veko, zapneme a pečieme zhruba 50 až 60 minút, v prípade potreby aj trochu dlhšie, to už samozrejme záleží na tom, ako veľmi prepečené mäsko máte radi. Hotové kuriatko by malo mať kôrku dozlatista.