Test odšťavovačov 2021 - Recenzie + Ako vybrať odšťavovač

Víťazi nášho testovania

Bosch MES 25

Víťaz testu

5/5

Pre náročných

4.5/5

Obľúbený model

4.5/5

Obsah článku

Recenzie odšťavovačov

Získavanie šťavy z ovocia a zeleniny nie je síce úplná novinka, ale v posledných rokoch sa opäť dostávajú kvalitné odšťavovače do popredia záujmu zákazníkov. Je to predovšetkým z toho dôvodu, že sa rapídne zvyšuje snaha o kvalitné domáce spracovanie najrôznejších dostupných surovín.

Nespornou prednosťou a výhodou pri vlastnoručne vykonávanom odstreďovaní alebo lisovaní štiav a extraktov je kontrolovaný výber a voľba použitých surovín priamo spotrebiteľom, kedy možno použiť vlastné suroviny alebo osobne vybrané a zakúpené ovocie či zeleninu. Pre rýchlu spotrebu sa tak vyhneme aj použitiu všetkých konzervačných prostriedkov.

Príkon: 700 W | | Hmotnosť: 5 kg | Počet rýchlostí: 2 | Objem nádoby na šťavu: 1,25 l | Objem nádoby na odpad: 2 l | Priemer vkladacieho otvoru: 75 mm | Možnosť vloženia dielov do umývačky riadu: áno |

Či už sa snažíte dostať do svojho jedla viac výživných látok alebo chcete začať svoj deň veľkým pohárom čerstvej zeleniny alebo ovocia , dobrý odšťavovač vám zabezpečí pohár čerstvo vylisovaných plodín a to za pár minút.

Odšťavovač Bosch je rýchly a výkonný. Zároveň umožňuje rýchlu prácu s ovocím a zeleninou, vďaka čomu vám pomôže pripraviť zdravú šťavu za pár sekúnd. Všetko prebieha bezpečne a vďaka funkcii DripStop aj čisto. Dve rýchlosti spracujú rôzne druhy ovocia i zeleniny. Navyše, všetky časti okrem motora je možné umyť v umývačke riadu. Nádoba má objem 1,25 l, takže hravo pripravíte nápoj pre celú rodinu naraz. Odpad sa ukladá v externom zásobníku, ktorý stačí vyprázdniť a pokračovať ďalej. Prevádzka prístroja je úplne bezpečný, pretože dokiaľ nie je zostavený správne, nemôžete zapnúť motor. Gumové nožičky zaistia stabilitu prístroja počas používania. Na spracovanie mäkkých aj tvrdších plodov poslúži 2 praktické rýchlosti. Veľký plniaci otvor pojme aj veľké kusy ako celé jablko či červenú repu. Mikro sitko vyrobené z nerezovej ocele zabráni tomu, aby do šťavy padali kusy plodov, a to aj v prípade, keď z nich nevyberiete jadrovníky. Nápoj bude úplne hladký.

Výhody
Nevýhody
Naše hodnotenie
5/5
orientačná cena : 68,05 €

Príkon: 240 W | | Hmotnosť: 3 kg | Počet rýchlostí: 1 | Objem nádoby na šťavu: 1 l | Objem nádoby na odpad: 1 l | Priemer vkladacieho otvoru: 75mm | Možnosť vloženia dielov do umývačky riadu: nie |

Šnekový odšťavovač od Conceptu vás zaujme už svojím luxusným vzhľadom. Elegantná farba nerezu v kombinácii s čiernou skvele doplní ostatné spotrebiče vo vašej kuchyni. Vďaka robustnému prevedeniu síce patrí k najťažším modelom, váži okolo 4 kg, ale rozmerovo (výška 35 cm, šírka 23 cm, hĺbka 34 cm) si svoje stále miesto na kuchynskej linke určite nájde.

Dôvodom je plno funkcií, ktoré môžete denne využiť. Bezpečná prevádzka odšťavovača je zaistená pomocou protišmykových nožičiek a jeho maximálne tichý chod určite ocenia ďalší členovia domácnosti. Sami sa môžete rozhodnúť, v akej podobe doprajete svojmu telu potrebnú dávku vitamínov a podľa toho zvoliť vhodné sitko. Súčasťou príslušenstva je totiž tiež sitko na smoothie a sitko na studené dezerty. Okrem čerstvej šťavy plnej vitamínov si tak kedykoľvek pripravíte chutné zelené smoothie alebo rodinu potešíte výbornými ovocnými dezertami. V pohode zvládne i mrazené maliny, jahody, banány, čučoriedky. Odpad, ktorý vznikne pri práci, zostáva takmer suchý a môžete ho využiť pre ďalšie spracovanie, napríklad na výrobu zeleninových fašírok či placiek.

Šnekový odšťavovač od Conceptu je vybavený praktickým uzáverom ANTI DRIP, ktorý slúži na to, aby ani kvapka šťavy neprišla nazmar. Keď potrebujete vymeniť nádobu na šťavu, jednoducho uzáver priklopíte, vymeníte pohár a zase odklopíte, bez toho aby ste museli prestať odšťavovať. Vďaka ANTI DRIP nekvapne na kuchynskú linku jediná kvapka.

Pomerne jednoduché je aj čistenie odšťavovača. Prístroj jednoducho rozoberiete a pomocou priloženej špeciálnej kefky dokonale behom chvíľky vyčistíte. Možno vám bude vadiť nemožnosť umývať jednotlivé časti v umývačke, ale ručne pod tečúcou vodou je vyčistíte oveľa lepšie a rýchlejšie.

Výhody
Nevýhody
Naše hodnotenie
4.5/5
orientačná cena : 204,90 €

Výkon: 400 W | | Hmotnosť: 2 kg | Počet rýchlostí: 2 | Objem nádoby na šťavu: 0,55 l | Objem nádoby na odpad: 1,2 l | Dĺžka prívodného kábla:120 cm

Za prekvapivo nízku cenu môžete kúpiť kvalitné odšťavovač Sencor SJE 741SS, ktorý je určený skôr pre príležitostné používanie. Výrobca dbá na maximálnu jednoduchosť prevádzky, všetko je ľahko nastaviteľné a prístroj ľahko obslúži aj laik.

Dve voliteľné rýchlosti dávajú užívateľovi možnosť voľby podľa typu spracovávanej pochutiny. Spotrebiteľ iste ocení tiež ľahkú a plne hygienickú údržbu prístroja, ktorý ľahko rozoberie a po vyčistení opäť zloží. Vďaka výkonnému motoru je proces odšťavovania veľmi rýchly a efektívny. Aj pri pomerne nízkej hmotnosti je prístroj na pracovnej doske vďaka protišmykovým nožičkám bezpečne uchytený. Pritom ho možno ľahko prenášať. S ohľadom na malé rozmery ho môžeme nechať v kuchyni alebo ľahko uložiť do skrinky.

Výhody
Nevýhody
Naše hodnotenie
4.5/5
orientačná cena : 27,90 €

Výkon: 1 000 W | | Hmotnosť: 5,04 kg | Počet rýchlostí: 2 | Objem nádoby na šťavu: 1,5 l | Objem nádoby na odpad: 1,6 l | Priemer vkladacieho otvoru: 80 mm | Možnosť vloženia dielov do umývačky riadu: áno |

Ak stále nemáte jasno, aký odšťavovač kúpiť, potom by vás mohol zaujať tento výkonný elegán, ktorý je vhodný na prípravu ovocia i zeleniny. Čerstvá šťava je hotová behom chvíľky, príjemne osvieži, je veľmi chutná a hlavne zdravá. Ľahko si vyrobíte rôzne koktaily alebo aj limonády pre svoje deti. Prístroj disponuje systémom drip-stop, vďaka ktorému nebude váš stôl lepkavý od kvapiek.

Srdcom celého odšťavovača je výkonný motor o 1 000 W, ktorého zásluhou spracujete aj veľa odolné ingrediencie vo vynikajúcej šťavu. Súčasťou prístroja je tiež veľmi inovatívny systém extrakcie šťavy s prevráteným sitom. Ten sa postará o to, že v ovocí či zelenine nezostane skutočne ani kvapôčka lahodné šťavy. Philips HR 1871 má extra širokú plniacu trubicu s priemerom 80 mm, takže nemusíte ovocie či zeleninu vôbec krájať, pretože tento silný pomocník sa s nimi ľahko poradí. Môžete tak vložiť červenú repu, jablko, skrátka čokoľvek. Odšťavovaním s prevráteným sitkom môžete získať približne 2,5 litra šťavy naraz, bez toho, že by ste vyprázdňovali nádobu s dužinou. Philips HR 1871 si vystačí s 2 nastaviteľnými rýchlosťami pre mäkké a tvrdé potraviny.

Vďaka technológii QuickClean sa tento prístroj čistí skoro sám. Funkcia predčistenie dokáže odstrániť otravné vlákna a akonáhle do nádoby nalejete vodu, vytvorí sa vo vnútri tzv. vodná fontána, tá celý prístroj dokonale očistí. Odnímateľné časti môžete strčiť tiež do umývačky. Celú procedúru s umývaním odšťavovača zvládnete behom minútky.

Výhody
Nevýhody
Naše hodnotenie
4.5/5
orientačná cena : 185,00 €

Výkon: 1 200 W | | Hmotnosť: 4,5 kg | Počet rýchlostí: 5 | Objem nádoby na šťavu: 1,2 l | Objem nádoby na odpad: 3 l | Priemer vkladacieho otvoru: 84 mm | Možnosť vloženia dielov do umývačky riadu: áno |

Revolučne riešený odstredivý odšťavovač Sage BJE 510 vás vďaka svojmu prevedeniu vezme do lepšej spoločnosti. Využitie moderných technológií a špecifického charakteru konštrukcie umožní lepšie využitie suroviny, čím dochádza k znateľnému zvýšeniu výťažnosti. Princíp spočíva v dôkladnejšom a súčasne čistejšom spracovaní suroviny s menším percentom odpadu.

Nerezový filter je jemný a pritom má neuveriteľnú životnosť. Zaručuje minimálne množstvo vlákniny vo výslednom extraktu a spolu s výkonným motorom umožní prístroju rýchlu, vysoko efektívnu prevádzku. Moderný dizajn podtrhuje aj striebristá farba prístroja a dokonalé spracovanie všetkých detailov. Ovládacie prvky na bočnej strane odšťavovača sú ľahko prístupné a obsluhu nimi zvládne každý počas chvíľky, ovládanie je riešené príkladne intuitívnym spôsobom. Prístroj je vhodný pre spracovanie mäkkého i tvrdšieho ovocia a zeleniny, navyše je vybavený systémom proti nežiaducemu odkvapkávaniu. Ďalšou nespornou prednosťou je veľký vkladací otvor s priemerom 84 mm, ktorý pri spracovávaní väčšieho množstva surovín proces odšťavovania výrazne urýchli.

Výhody
Nevýhody
Naše hodnotenie
4/5
orientačná cena : 189,00 €

Ako vybrať odštavovač?

Odšťavovače sa už dávno stali neoddeliteľnou súčasťou našich domácností, avšak vďaka stále širšiemu sortimentu nie je voľba toho najvhodnejšieho tak jednoduchá, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pokiaľ ale venujete trochu času a pozornosti nasledujúcim odsekom, poradíte si s výberom oveľa ľahšie.

Ak používame prístroj len príležitostne, zameriame sa na inú kategóriu výrobkov ako tí spotrebitelia, ktorí využívajú odšťavovač prakticky po celý rok.

Čo budeme od prístroja vyžadovať

Pri odšťavovači musíme vychádzať z toho, aké suroviny budeme najčastejšie spracovávať a súčasne prihliadnuť aj k ich množstvu. Pre domácnosť sa hodia bežné odšťavovače s nižším výkonom. Pokiaľ bude prístroj používaný pre komerčné účely, požadujeme od neho samozrejme oveľa väčší výkon a pochopiteľne budeme rešpektovať i cenu, ktorá sa v takomto prípade bude pohybovať v inej kategórii. Pozrime sa ale dôkladnejšie na bežné domáce spotrebiče.

Aj keď mnohé prístroje sú označované ako univerzálne a vďaka prídavným zariadeniam skutočne zvládnu širokú škálu úkonov, čakajú nás určité ústupky a kompromisy. Je preto potrebné sa zamyslieť nad reálnymi požiadavkami a potrebami a podľa nich následne vybrať zodpovedajúci prístroj. Rôzne spôsoby získavania šťavy a odstránenie zvyškov dužiny sa líšia technologickým postupom a vo finále samozrejme i výsledkom.

Niekoľko všeobecne platných rád pre výber

Pri voľbe kuchynského spotrebiča musíme často brať do úvahy aj jeho rozmery. Výkonné prístroje vrátane bohatého príslušenstva vyžadujú predsa len trochu väčší priestor pre inštaláciu alebo uloženie.

Napohľad síce banálna, ale napriek tomu veľmi dôležitou záležitosťou je aj dostatočná dĺžka prívodnej šnúry, súvisiaca s umiestnením najbližšej dostupnej elektrickej zásuvky. Improvizácia pomocou predlžovacích káblov je síce možná, ak sa jej ale môžeme vyhnúť, určite to oceníme.

Základná voľba podľa spôsobu spracovania surovín

Odstredivé riešenie vychádza z vysokej rýchlosti, výborne sa hodí najmä na spracovanie tvrdších plodov, napríklad jabĺk, repy alebo mrkvy. Výťažnosť je u nich síce o niečo nižšia, ale je vyvážená veľmi rýchlym spracovaním surovín, čo oceníme predovšetkým u väčšieho množstva. Nemožno ale opomenúť fakt, že niektoré suroviny sa touto metódou odšťaviť príliš úspešne nedajú a navyše údržba odstredivých prístrojov je pomerne náročná.

Jednohriadeľové šnekové odstreďovania si poradia prakticky s každou surovinou. Získame pri ich použití šťavu vo vynikajúcej kvalite a čistenie je vďaka možnosti rozobratia šnekového mechanizmu veľmi jednoduché a ľahké. Ak nám záleží v prvom rade na kvalite a nebudeme zúfať z trochu dlhšieho času spracovania, je tento typ pre nás rozhodne správnou voľbou. Veľakrát majú tieto prístroje ešte ďalšie užitočné funkcie a môžeme si u nich vybrať medzi horizontálnym a vertikálnym prevedením. Dobre sa hodia aj na spracovanie byliniek a bobuľovín.

Pre spracovanie koreňovej a listovej zeleniny i bežných surovín (napríklad jabĺk, citrusových plodov alebo hrozna) sú určite najvýkonnejšie a najefektívnejšie dvojhriadeľové odšťavovače. Ich výťažnosť a kvalita získanej šťavy je úžasná,a však nie sú vhodné na spracovanie niektorých veľa šťavnatých surovín (ananásu, manga a pod). Navyše pri ich používaní musíme počítať s trochu pracnějším čistením a na vtláčanie vody surovín pomocou utĺkacej zátky treba vyvinúť väčšiu silu s ohľadom na mechanické riešenie prístroja. Nízke otáčky zaručujú zachovanie všetkých vitamínov i enzýmov a najvyššiu kvalitu extraktu.

Pre príležitostné lisovanie alebo odšťavovanie menšieho množstva surovín poslúži dobre aj jednoduché mechanické odšťavovače s manuálnym pohonom, riešeným spravidla kľukou. Výťažnosť je u nich síce o niečo menšia ako u ostatných prístrojov. ale poskytnú rovnako kvalitnú šťavu, akú získame z nízkootáčkových lisov.

Rýchlosť a teplota verzus kvalita

Chuť a trvanlivosť odstredené šťavy nie je daná len kvalitou použitých surovín, veľký vplyv má aj samotný proces spracovania. Jedná sa predovšetkým o obsah enzýmov a vitamínov, ktorý je ovplyvnený najmä teplotou pri spracovaní, obsahom kyslíka a postupom pri odstraňovaní odpadu. Pri odstreďovaní vysokou rýchlosťou totiž dochádza vďaka treniu aj k zahrievaniu spracovávanej suroviny, čo podporuje pôsobenie kyslíka (oxidáciu). Súčasne nastáva aj odumieranie ľudskému organizmu veľmi prospešných enzýmov. Príliš rýchly a účinný spôsob odstreďovania nemožno teda s pokojným svedomím odporučiť, ak chceme zachovať maximálnu výživnú hodnotu.

Aj samotný princíp mechanického spracovania sa výrazne odlišuje, čo môže byť na kvalite finálneho produktu znateľné. U odstredivého prístroja dochádza k fragmentácii suroviny, ktorá je následne vrhnutá na sito, kým u závitovkového alebo dvojhrideľového riešenia je surovina drvená a lisovaná cez sitko. Šťava, ktorú získame z odstredivých prístrojov je už napohľad veľa napenená a obsahuje väčšie množstvo vody. Hodí sa najmä na okamžitú spotrebu, oveľa rýchlejšie totiž podlieha oxidácii a spolu s tým aj mení farbu.

Pri použití vysokootáčkového alebo nízkootáčkového odšťavovača získame odlišnú kvalitu a typ šťavy, rozdiel bude nielen v chuti, ale aj vo vzhľade a možnostiach spracovania alebo skladovania. Z nízkootáčkového prístroja (do cca 200 otáčok za minútu) môže šťava obsahovať aj kúsky vlákniny a možno ju uchovávať v chladničke po celý deň, bude na nej len minimum peny. Pri rýchlejšom odstredení bude na hladine väčšie množstvo peny, vzduchové bublinky sa budú vyskytovať aj v šťave samotnej, na chuti sa to ale nijako negatívne neprejaví.

Suroviny pod lupou

Niektoré suroviny možno pochopiteľne odšťaviť oveľa ľahšie, s inými je trochu práce a výsledok nás nemusí vždy na sto percent uspokojiť. Časom ale získame väčšie skúsenosti a prekonáme zdanlivo neriešiteľné problémy aj prekážky. Čerstvé ovocie je pochopiteľne ideálne, to isté platí aj o zelenine, ale aj z dlhšie uskladnených surovín dokážeme vyťažiť kvalitnú a chutnú šťavu, hoci jej nebude tak veľké množstvo.

Vláknina sa zachytí na sitku

Podľa hustoty použitého sitka bude odstredená šťava obsahovať malý alebo väčší obsah vlákniny, zvyšok sa zachytí na sitku. Predovšetkým deti vlákninu často odmietajú, potom je vhodné použiť najjemnejšie sitko alebo ešte môžeme šťavu pred podávaním precediť. U niektorých extraktov to ale ani nie je nutné a malé množstvo vlákniny rozhodne nie je na závadu. U ovocných štiav prispieva vláknina v malom množstve k chuti aj dobrému vzhľadu šťavy, v zeleninových extraktoch ale nie je nijako žiaduca. Kvalitné husté sitko z nerezového materiálu s mikroskopickými otvormi sú zárukou naozaj perfektnej šťavy, džúsu alebo smoothie.

Spracovanie citrusových plodov je možné vykonávať na všetkých typoch odšťavovačov bez akýchkoľvek problémov, príprava džúsov je jednoduchá a rýchla, rovnako ako štiav do koktejlov alebo ovocných pohárov. Pre deti tak získame skutočne skvelé a súčasne zdravé pochúťky. Množstvo vlákniny a celkovú výťažnosť výrazne ovplyvní rýchlosť spracovania aj hustota použitého sitka.

Mäkké tropické ovocie kvôli vysokému obsahu vody a obsahu mäkkej vlákniny odšťavuje radšej na nižšiu rýchlosť, priebežne by sme mali pri väčšom množstve suroviny čistiť sitko. Najvhodnejšie je použiť vertikálne šnekové odšťavovače so širším šnekom, veľkým sitkom a otočnou stierkou, ktoré sitko priebežne pri práci otiera a čistí.

Všetky bobuľoviny a lesné plody (napríklad ríbezle, hrozno, jahody, maliny alebo čučoriedky) najlepšie spracujeme na závitovkovom alebo dvojhriadeľovom prístroji vo vertikálnom prevedení. Poradia si s nimi aj odstredivé odšťavovače, ale výťažnosť bude výrazne menšia a zvýši sa zbytočne množstvo odpadu. Čistenie je síce prácnejšie, ale vysoká kvalita finálneho produktu za to rozhodne stojí.

Spracovať môžeme aj najrôznejšie lahodné kôstkoviny (višne, čerešne, marhule alebo broskyne - pochopiteľne až po vybratí kôstok), výsledným produktom ale bude skôr hustejšia, kašovitá šťava, vhodná skôr ako doplnok a ochutenie do ovocných zmesí. Pri odšťavovaní však u týchto surovín dochádza k intenzívnemu zanášaniu sitka a prácu tak je nutné občas prerušiť a sitko očistiť. Najvhodnejšou voľbou bude bezpochyby vertikálny šnekový odšťavovač. Ten nám poslúži aj pre spracovanie mäkkého manga alebo zrelých plodov kiwi.

Čerstvé a pomerne tvrdé jablká aj hrušky možno odšťaviť najlepšie pomocou vertikálneho závitovkového odšťavovača, na múčnaté a prezreté plody sa ale viac hodí odstredivý odšťavovač so strednými alebo vysokými otáčkami. Tieto plody je vhodné pred začatím práce zbaviť šupiek, prípadne i jadrovníkov.

Listová zelenina a bylinky vyžadujú dôkladné spracovanie, najvhodnejšou voľbou bude bezpochyby dvojhriadeľový odšťavovač, poradí si s nimi ale aj kvalitné jednohriadeľový závitovkový prístroj, len sa budeme musieť zmieriť s mierne zníženou výťažnosťou. Použitie odstredivých odšťavovačov na tieto suroviny nemožno v tomto prípade odporučiť.

Koreňová zelenina je na spracovanie tiež vhodná, najlepšie sa osvedčujú šnekové a dvojhriadeľové prístroje, pri ktorých je oveľa menší odpad a väčšia výťažnosť v porovnaní s ďalšími metódami odšťavovania. Na ručných prístrojoch je spracovanie často prakticky nemožné, navyše fyzicky náročné.

Dostatočne veľký otvor pre vkladanie surovín a stabilita

Aby sme mohli vkladať do odšťavovača väčšie kúsky vcelku alebo rozmernejšie suroviny krájať čo najmenej, dbajme pri výbere na dostatočne veľký a dobre prístupný plniaci otvor. Ak je opatrený viečkom proti rozstrekovaniu alebo utĺkaciou zátkou, výrazne nám to prácu uľahčí. Dôležitá je aj dostatočná stabilita prístroja, na spodnej strane sú väčšinou umiestnené gumené nožičky, slúžiace súčasne aj ako tlmiaci prvok alebo mäkké prísavky.

K stabilite prispieva aj vyššiu hmotnosť prístroja. V neposlednom rade je žiaduce aj možnosť regulácie otáčok a prehľadné usporiadanie ovládacích prvkov. U moderných prístrojov často nechýba ani displej.

Výhodou sú aj ďalšie praktické doplnky, ktoré môžu byť súčasťou balenia alebo je možné si ich samostatne dokúpiť. Jedná sa napríklad o sitko proti rozstreku peny, nástavec pre jednoduchšie vsypávanie drobných surovín alebo sitá s rôznou veľkosťou otvorov.

Zhrnutie na záver

Pri výbere vhodného odšťavovača by sme mali vždy v prvom rade vychádzať z typu surovín, ktoré budeme najčastejšie spracovávať a navyše prihliadať na frekvencie používania. Rodiny s menšími deťmi a všetci, ktorí dbajú na zdravú výživu určite využijú princíp odšťavovanie k príprave mnohých rozmanitých štiav, džúsov, výživ a polievok.

Keď si zvykneme na používanie odšťavovača, asi si len ťažko dokážeme predstaviť, že by sme sa bez neho v budúcnosti obišli. Volíme radšej značkový prístroj, u ktorého bez problémov môžeme kontaktovať odborný servis aj zaobstarať prípadné rozširujúce doplnky a príslušenstvo. Aj svetovo preslávení výrobcovia totiž ponúkajú svoje prístroje v rôznych cenových kategóriách, vyberie si skutočne každý.

Najpredávanejšie odšťavovače podľa Heureky

Nakupujte len u overených eshopov

logo tpd.sk
logo alza.sk
hej.sk logo
logo okay.sk